www.BeatMort.ro - [ La facultate... ] added : 22.09.2006

webdesign@pixelbot

 

 

 

    

In urma cu sase ani, Cosmin si Tibi din Valcea puneau la cale primul site, care se vroia a fi o satira la adresa colegilor si profesorilor din liceu. Scopul a fost ironia, dar intre timp baietii au fost prinsi de arta web. Si nu s-au mai putut opri. Acum au ajuns la nivelul www.pixelbot.ro

 

Tibi: “Noi ne-am apucat de webdesign de prin 2000, am lucrat ca freelanceri pentru o firma din Belgia, unde am avut ceva proiecte. Asta cand aveam vreo 15-16 ani. Am facut si bani, normal. Bani din care ne cumparam adidasi Nike si treninguri Puma” (rade). Apoi reia povestea cu belgienii. “Un prieten care lucra cu 3D-uri ne-a pus in contact cu ei, ca webdesigneri. Le-am aratat unele proiecte, si ne-au cerut un full site pentru firma lor. Am realizat unul (doar flash + swift...se purta atunci, flashul fiind la inceput) de care au fost foarte incantati. Aia au fost primii bani facuti pe merit din webdesign...Dupa care au venit si alte proiecte, unele de la belgieni, altele pentru prieteni” povesteste Tibi.

A fost o pauza scurta, timp in care fiecare dintre ei a incercat noi formule de colaborare. “Nu a durat mult”, spune Tibi, si s-au intors impreuna. Au upgradat – in toate sensurile – beatmort.ro si au mai pus la cale doua site-uri. www.needmyfix.com si www.cabana-cozia.ro. Si inca unul - cireasa de pe tort www.pixelbot.ro. Site-ul lor de webdesigneri. Deocamdata, promit clientilor o grafica impecabila, la preturi de boboci pe piata webdesign. Si pentru cei care vror un site, baietii ai si cateva recomandari.

Se poarta simplu

“Pana acum cateva luni, chiar un an, era oarecum la moda sa ai un site full-flash, dar in ultimul timp romanul a vrut sa simplifice totul, dandu-si seama ca arata mult mai bine asa”, spune Tibi. “Nu ma intelege gresit, si un site flash daca este facut cum trebuie poate sa arate bine, doar ca este oarecum "greoi". Asa ca in ultima vreme au inceput sa se poarte site-uri simple: html, css, ajax, php , lucrate mai finut, poate si cu un headear flash cu o animatie decenta, dar asta depinde de fiecare”. “Oricum, ce am observat in ultimul timp cel putin in Romania, este ca au inceput oamenii sa prinda talent la grafica. Au inceput sa invete, sa aiba idei, originale sau nu, unele arata foarte frumos”, mai spune Tibi.

Curente in webdesign

“Nu exista curente, ci mai degraba motive. Adica acum un an sau doi colajul era printre cele mai apreciate. Spre exemplu http://aeiko.net/desktopography/ , se lucra foarte mult in photoshop, se faceau nebunii...”, ne explica, de aceasta data Cosmin. “Partea te animatie era mai soft”. “http://www.digitalthread.com/designcompanies/best_of_breed/ - Uite aici un link cu cele mai tari companii de web, sa vezi ca nu au absolut nimic in comun” mai spune el. “Uite cum e iashido.ro sau hardisco.com comparat cu 2advanced.com si ai observa doua diferite, de la , in ceea ce priveste fonturi, interfata, navigare etc.”

Ce mai stiu sa faca

Cosmin ne povesteste ca mai face si arta: arty farty. “Surogat de arta... faci o chestie, ti-e rusine cu ea, nu vrei sa-i zici arta... ii spui arty farty”. In rest mai merge pe la workshopuri pe “arta lui” si daca e sa arunce banii pe ceva ii da pe comicsuri. Tibi stie sa cante la chitara si deseneaza “ unele chestii”.

 

 Text:  Liana Anghelescu

Preluat de la: stiri24.ro